Mit jelent a három betű?

Mit jelent a három betű?

NLP = Neurolingvisztikus Programozás

Rendszerszemléletű "embertudomány". Önmagunk tanulmányozása, hogy miként működünk környezetünkben, hogyan fogjuk fel és érzékeljük, formáljuk önmagunkat, valamint a külvilágot.

Az elnevezés három tudományterületre utal, melyek: a neurológia (az idegrendszerrel foglalkozik), a lingvisztika (nyelvészet) és a programozás. Az NLP alapfelvetése, hogy képesek vagyunk nyelvi eszközökkel a tudatunkban változást létrehozni.

Az NLP alapja a modellezés

Személyes élményeinknek szerkezetük van. Ezek tanulmányozására szolgál a modellezés. Modellezni annyit tesz, mint· megfigyelni, hogy hogyan és milyen eredménnyel működünk, illetve hogy hogyan jutottunk - és juthatunk hozzá akár a késõbbiekben is - pont ehhez az eredményhez.

Ennek

• feltétele, hogy megismerkedjünk, azzal, ami van;

• eredménye pedig az, hogy eljuthatunk oda, ahová szeretnénk.

Ennek szabadsága és felelőssége a miénk.

Az NLP története

Az NLP három nagyszerű amerikai tudós, Richard Bandler pszichológus, programozó matematikus és John Grinder nyelvész professzor és Frank Pucelik pszichológus közös munkájának az eredménye.

A 70-es években a Santa Cruz-i egyetemen azt kutatták, hogy hogyan írható le a hatékonyan működő ember.

montázs GrinderékKutatásaik során először azokat a terapeutákat (Virginia Satir, Milton Erickson, Fritz Perls) keresték fel, akiknek rendkívüli eredménnyel sikerült segíteniük másoknak a személyes változásban. Az ő nyelvi és viselkedésbeli mintáikból készítették az első modelleket.

Később az üzleti életben működő kiválóságokat modellezték, s mára már számtalan más területen dolgozó szakembert is.

Megfigyelték, hogy sok, a maga területén sikeres ember nem attól hatékony, amit hisz vagy vall magáról, hanem attól, hogy viselkedésében, kommunikációjában, azaz „működésében" nem tudatosan kialakult, mégis jól működő rendszert használ.

Ezek a működési minták modellezhetőek és egyszerűen megtanulhatóak az NLP által, így mára már bárki számára elérhetővé és használhatóvá válnak, sőt folyamatosan újabb és újabb, gyorsabban és hatékonyabban működő modellek alakíthatóak ki.

A neurológia, az ideggyógyászat területéről vett alapelv szerint az emberek ugyanolyan felépítésű és működésű idegrendszerrel bírnak. Látás, hallás, tapintás, ízlelés és szaglás útján érzékeljük a külvilágból vett információkat, kódoljuk élményeinket. Minden ép idegrendszerrel bíró ember képes erre. Az egyedi az, ahogyan egy személy kódolja, működteti mindezt mindennapi cselekedetei során.

A lingvisztika, azaz a nyelvészet területéről származik az NLP több modellezési eszköze. A nyelvek születését, változását tanulmányozva információt nyerhetünk arról, hogy hogyan gondolkodnak és gondolkodtak emberek. A nyelvben való változásokat jelként észlelhetjük. A nyelv azt az emberi képességet mutatja, ahogy szavakon keresztül kifejezzük belső világunkat, beleértve a gesztusokat, mozdulatokat, szokásokat is, melyek tükrözik gondolkodásunk szerkezetét.

A programozás területéről a folyamatutasítások lépéseinek, sorrendjének képét hasznosította az NLP. Az NLP egyik legnagyobb vívmánya, hogy gondolkodásunk folyamatát kis lépésekre bontva leírást adhatunk magáról a folyamatról, méghozzá úgy, hogy azt bárki reprodukálhatja.

Segítsen ismerőseinek rátalálni képzéseinkre és így egy sikeresebb üzletre!

Segíts ismerőseidnek rátalálni képzéseinkre és ezáltal egy sikeresebb, teljesebb életre!

Megosztom facebookon

new code logo szurke1

 New Code Kft.

1205 Budapest,

Sas u. 4.

Adószám: 12198618-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-564001

t.czikkely@newcode.hu

Oktatóközpont

 1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 27.

terkep mellett