Ericksoni mesék - Kaktuszok

Ericksoni mesék - Kaktuszok

kaktuszAz alkoholista klienseket általában az NA-ba küldöm (Névtelen Alkoholisták), mert ők sokkal többet tudnak tenni érte, mint én.

 


Jött hozzám egyszer egy alkoholista, és azt mondta: „Az összes nagyszülőm mindkét oldalon alkoholista volt; a szüleim is alkoholisták voltak; a feleségem is alkoholista, nekem eddig tizenegyszer volt delírium trémensem. Elegem van az alkoholizmusból. A bátyám is alkoholista. Na, ez szép adag munka magának. Mit gondol, mit tud tenni az érdekemben?"

Megkérdeztem mi a foglalkozása. „Amikor józan vagyok egy napilapnál dolgozom. Ott az alkohol foglalkozási ártalom."

„Rendben", feleltem, " azt akarja tehát, hogy csináljak valamit magával — ilyen kórtörténettel.

Amit javasolni fogok nem fog helyesnek tűnni önnek. Menjen ki a Botanikus Kertbe. Nézze meg magának ott az összes kaktuszt, és gondolkozzon el mélyen a kaktuszokon, amik három évig kibírják víz nélkül, eső nélkül. És elmélkedjen egy jó adagot."

Sok évvel később meglátogatott egy fiatal hölgy, és így szólt: "Dr. Erickson, maga ismert engem, amikor három éves voltam. Három éves koromban költöztem Kaliforniába. Most itt vagyok Phoenix-ben, és meg akartam nézni magamnak miféle ember maga — hogy néz ki."

„Nézelődjön csak nyugodtan, és persze kíváncsi vagyok miért akart annyira megnézni magának", válaszoltam. „Egy olyan embert, aki egy alkoholistát a Botanikus Kertbe küld nézelődni, hogy megtanulja, hogyan élhet alkohol nélkül, és sikerül is neki — az ilyen embert meg kell néznem magamnak. A szüleim azóta józanok, amióta kiküldte oda az apámat."

„És most mivel foglalkozik a tisztelt édesapja?" „Egy magazinnál dolgozik. Otthagyta a napilapot. Azt mondja a napilapoknál az alkoholizmus foglalkozási ártalom."

Hát ez tényleg szép módszer egy alkoholista meggyógyítására. Vedd rá, hogy tisztelje a kaktuszokat, amelyek három évet is kibírnak eső nélkül. Lehet tehát könyvekről beszélni. Ma ennyit veszünk át, holnap annyit. A könyv szerint ez így meg így van. Valójában azonban a betegre kell odafigyelni, kisilabizálni miféle ember, aztán oly módon kezelni, hogy az illjen a problémájához, az ő saját, egyedi problémájához.

Ez a történet gyönyörű példa a szimbolikusan véghez vitt, közvetett szuggesszióra.

A jelen válogatás a Sidney Rosen által szerkesztett, és Milton H. Erickson szemináriumain elhangzott történetekből és anekdotákból összeállított „My Voice Will Go With You” (Norton & Co.: New York; 1982) című könyv alapján készült.

Segítsen ismerőseinek rátalálni képzéseinkre és így egy sikeresebb üzletre!

Segíts ismerőseidnek rátalálni képzéseinkre és ezáltal egy sikeresebb, teljesebb életre!

Megosztom facebookon

new code logo szurke1

 New Code Kft.

1205 Budapest,

Sas u. 4.

Adószám: 12198618-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-564001

t.czikkely@newcode.hu

Oktatóközpont

 1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 27.

terkep mellett